Wedding things

Wat maakt een multi-/culturele bruiloft anders?

Een Nederlandse bruiloft heeft doorgaans de tradities en gebruiken van de Westerse cultuur, zoals het uitwisselen van trouwringen, het dragen van witte trouwjurken en zwarte pakken en het hebben van getuigen, een bruidsmeisje en een bruidsjonker. Een Westers huwelijk heeft ook zijn tradities: het dragen van iets blauws, het weggooien van het boeket, bruidssuiker en het strooien van rijst (alhoewel dit laatste steeds minder is toegestaan). De bruiloft duurt meestal één dag en gaat gepaard met een trouwceremonie met de naaste familieleden en vrienden, eten, drinken en een feest voor ongeveer 100 gasten. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk.

Een multiculturele bruiloft daarentegen:

  • Bestaat uit meerdere dagen vanwege de integratie van rituelen en tradities.
  • Heeft doorgaans meer gasten dan een standaard Nederlandse bruiloft.
  • Beschikt over een cateraar die diverse culturele gerechten, hapjes en drankjes serveert.
  • Biedt een bredere keuze in kledingstijl.
  • Wordt vaak afgesloten met een groot en uitbundig feest.

Hieronder leg ik je uit waar dit vandaan komt.

MEERDAAGSE RITUELEN EN TRADITIES

Culturele bruiloften gaan vaak gepaard met meer rituelen en tradities dan bij een Westers huwelijk. Sommige rituelen komen voort uit geloofsovertuiging, terwijl andere geworteld zijn in de cultuur en gebruiken van het land van herkomst. Deze rituelen en tradities worden soms een paar dagen voor en na de bruiloft uitgevoerd, waardoor de huwelijksfestiviteiten meerdere dagen duren. Vaak zijn deze rituelen onlosmakelijk verbonden aan het huwelijk zelf en maken ze deel uit van de complete culturele huwelijksceremonie, waarbij elk ritueel of traditie zijn eigen betekenis heeft.

Het aanbrengen van henna bij de bruid is een bekende culturele traditie bij Turken, Marokkanen, Hindoestanen en Pakistanen. Dit gebeurd voor de trouwdag. Bij Afrikaanse huwelijken is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat de bruid één dag voor haar huwelijk wordt gebaad door de oudere vrouwen uit haar familie om haar “te reinigen van haar jeugd”. Bij Afghanen is het een traditie dat de ouders van het bruidspaar de dag na de bruiloft met verschillende gerechten naar het nieuwe huis van het bruidspaar gaan om hun trouwcadeau te geven.

En tijdens de huwelijksdag zelf, worden uiteraard ook veel elementen van rituelen en tradities toegevoegd. Waarvan veel zijn toebedeeld aan specifieke personen uit de familie.

Een bekende traditie voor de huwelijksdag: de Henna ritueel

MEER GASTEN: Family is everything

In vergelijking met de Westerse maatschappij zijn familiebanden in andere culturen vaak belangrijker, omvangrijker en veel hechter. Neven en nichten hebben onderling vaak een hechtere band en beste vrienden of vriendinnen worden beschouwd als familie en zijn zonder vooraankondiging welkom om tijdens bezoekjes aan huis bijvoorbeeld een bordje mee te eten. Maar niet alleen vrienden, ook buren van vroeger of kennissen van ouders worden als familie beschouwd en zijn welkom om in alle uitbundigheid de bruiloft van het koppel te komen vieren.

Voor de viering van de multiculturele huwelijksdagen komen familieleden ruim van tevoren, dagenlang bijeen, soms uit verre landen. Gedurende deze periode worden voornamelijk de traditionele aspecten van de bruiloft voorbereid. Sommige traditionele aspecten zijn uitsluitend toebedeeld aan daarvoor aangewezen personen. Zo vervult een peetmoeder of peetvader bij Antilliaanse en Surinaamse bruiloften verschillende rollen en heeft hij/zij belangrijke verantwoordelijkheden. In Afrika bijvoorbeeld, heeft een oom net zoveel gezag over de kinderen als de biologische vader, waardoor hij echt aanwezig moet zijn bij de huwelijksdag. Bij een Hindoestaans religieus huwelijk heeft de schoonzus een belangrijke rol. Er zijn immens veel andere rituelen waarbij familieleden betrokken worden en een belangrijke rol vervullen.

Dit alles bij elkaar genomen, zorgt ervoor dat er gemiddeld meer gasten aanwezig zijn op een multicultureel huwelijk dan op een Westers huwelijk.

Best friends & family

ETEN & DRINKEN

Tja, eten en drinken zijn natuurlijk belangrijk bij elke bruiloft, ongeacht of het om een Westerse of een culturele bruiloft gaat. Maar bij culturele bruiloften gaat het toch net even een stapje verder.

Tijdens een culturele bruiloft worden gasten compleet in de watten gelegd en er mag aan eten en drinken niets ontbreken. Van oudsher is het gebruikelijk om vanuit gastvrijheid veel eten en drinken aan te bieden aan gasten, ongeacht of het een bruiloft of een verjaardag betreft. Het is not done als een gast te weinig krijgt. Natuurlijk moet het eten afkomstig zijn uit het land van herkomst. Niet alleen hoofdgerechten, maar ook verschillende soorten hapjes en drankjes die vanuit traditie aangeboden moeten worden, worden niet overgeslagen. Zo zal er bijvoorbeeld op elk Antilliaans huwelijk de bekende bolo pretu (zwarte taart) aanwezig zijn, melk en dadels bij Marokkaanse huwelijken, of nasi en bami bij Surinaamse/Hindoestaanse huwelijken. Als je voor het eerst als gast naar een multiculturele bruiloft gaat, zorg dan dat je niet met een volle maag aankomt 😊

Did somebody said food?

KLEDING

Er is absoluut niets mis met de traditionele witte jurken die op de Westerse bruiloften gedragen worden, maar men… Kunnen we het even hebben over de kleding van de bruid, de bruidegom en de gasten als het gaat om een culturele wedding? Pracht, praal, elegantie van top tot teen en gecombineerd met de mooiste passende sieraden en schoenen…  Je zult je ogen uitkijken op zo’n multi-/culti wedding. Of men nu traditioneel gekleed gaat of niet: de kleding die gedragen wordt blijft een plaatje om naar te kijken.

Kleding op een multiculturele bruiloft

FEEST

Hoe meer mensen, hoe meer vreugd… En dat gebeurd dus echt bij multi-/culturele bruiloften. Een vet uitbundig feest waarbij de entertainment op hoog niveau is. Een DJ, een band of muzikanten. Alles wordt uit de kast getrokken om de voetjes op de dansvloer te krijgen. En ja, gedanst wordt er! Na een mooie ceremonie, lekker eten en samenzijn dan kan het ook niet anders dat je je daarna compleet kan uitleven op de dansvloer. Waarbij het bruidspaar eerst een prachtig entree maakt als teken dat de dansvloer is geopend.

Een multiculti wedding moet je gewoon een keer in je leven meegemaakt hebben.

Er komen families bij elkaar die elkaar jaren niet hebben gezien,

er worden banden versterkt, 

er worden herinneringen gemaakt.

And I love every part of it!

Hi there, wat ontzettend leuk dat je hier bent!

Ik ben Hamida Hamerslag en help weddingplanners (in spé) om experts te worden op gebied van grootschalige en multiculturele bruiloften. 

Werken voor een baas, de kriebels om je passie volgen, de combinatie met werken en kinderen… En toch heb ik het gedaan: inmiddels ben ik 6 jaar actief en heb ik meer dan 55 bruiloften mogen organiseren voor verschillende culturen, in de meest uiteenlopende thema’s. 

Dankzij mijn leerpunten, struggles, opgedane ervaring én successen, weet ik precies wat je het beste kunt doen en wat de slimste stappen zijn, om professioneel weddingplanner te worden.

Lees meer over mij, hoe ik prompt ontslag nam bij mijn oude werkgever en ontdek mijn prachtige bruiloften en persoonlijke missie.

Nieuwsbrief

Stap in de wondere wereld van bruiloften

Get ready for some behind the scenes, want in mijn nieuwsbrieven deel ik  waardevolle tips, actualiteiten en neem ik je mee in mijn grootste lessen en inzichten. Je krijgt een persoonlijk inkijkje in mijn werk als weddingplanner en achter de schermen van mijn bruiloften – té leuk!